TESİS & MÜLK YÖNETİMİ
Site Yöneticiliğinde Turizmciler Ön Planda
Bina ve tesis yönetimi yapan firmaların, hizmet verdikleri site ve diğer toplu yaşam alanlarının yönetim kadrosunu belirlerken ki eğilimlerinde dikkat çeken bir gelişme yaşanmaktadır. Bu gelişme; site yönetimlerinde idareci seçimi yaparken turizm, otelcilik eğitimi almış ve bir tatil köyü ya da otelde hizmet vermiş kişilerin işe alım sürecinde tercih edildiği görülmektedir. Bunun avantaj ve dezavantajları nelerdir? Ya da alternatifi ne olabilir?
Son yıllarda inşaa edilen ve hayata geçen siteler sanki birer tatil köyüymüş gibi reklamlarda ve billboardlarda lanse edilmekte. Eskiden site denilince akla gelen, yüksek duvarlarla çevrelenerek kamuya açık alanlardan ayrılmış, güvenliği olan, ailemiz ve çocuklarımız için korunaklı toplu yaşam mahalleriydi. Günümüzdeki modern siteler ise 5 Yıldızlı Otel konforunda tasarlanmaktadır. Açık ve kapalı havuz, kapalı otopark ve hatta bazı Residence’ larda vale hizmeti, spa ve fitness salonları, kuaför, terzi, özel bahçe ve teraslar için kişiye özel peyzaj tasarımı, tenis kortu, basketbol sahası, voleybol sahası, özel şoförden babysitter hizmetine kadar geniş bir yelpaze sunan concierge hizmetleri ile her türlü konfor düşünülmüş.
Tabi tüm bu hizmetlerin kusursuz işlemesini sağlayacak yöneticiler bulmak kolay değil. Özellikle de bina ve tesis yönetimi hizmeti veren birçok firma olması ve yüksek istihdam olanakları sağlanmasına rağmen hala bir sektör olarak tanınmamışken. Üniversiteler henüz bu alanda bir bölüm açmadılar. Çünkü büyük sitelerde yaşamayan ya da plaza ortamında çalışmayan kişilerin uzak kaldığı bir konu ve çok gündeme gelmiyor. Şuan için sadece bir iki üniversite konuyla ilgili kurs açma girişiminde bulunmuş ancak yeterli talep oluşmadığından hayata geçirilememiştir. Dolayısıyla bu alanda yetişmiş işgücü olarak turizm kökenli yönetici adayları ön plana çıkıyor. Binlerce konut ve onlarca ticari alanın bulunduğu sitelerde yönetici olmak demek idari işler, personel özlük işleri, finans, muhasebe, satın alma, sosyal alanların bakımı gibi birçok konuyu bir arada yönetebilmek demektir. Turizmciler için büyük bir nimet diyebiliriz. Kendilerine yeni bir istihdam alanı doğdu onlar farkında olmadan. Turizmci olmanın keyifli olduğu kadar zor yanlarını da hepimiz bilmekteyiz. Biz tatil yaparken onlar yıllık izinlerini genelde kışın kullanmak zorunda kalırlar (kış turizminde çalışmıyorlarsa), sezonun yoğun olduğu dönemlerde evlerine gidemez ailelerine sevdiklerine hasret kalırlar, yılbaşını ailesi yerine otelde geçirirler vs. vs. Bu yüzden site yöneticiliği onlara aileleriyle birlikte yaşama ve gündüz vardiyasında çalışma olanağı sunmaktadır. Ancak turizmde kazanılan ücretlerden fedakarlık yapmaları karşılığında bunlar olabiliyor. Sitelerde aidatlar genellikle en sıkıntılı konudur. Bütçeden en çok kırpılan giderler ise personel maaşlarıdır. Mavi yaka personel asgari ücretin çok az üzerinde maaş alırken idari kadrodakilerin maaşları arasında da uçurum olmadığı görülüyor. Yani site yöneticisi olarak her konuda uzman bir SÜPERMAN beklenirken maaşlar 1.500TL ile 3.000TL arasında olmaktadır genel olarak. Benim gördüğüm en yüksek maaş 5.000TL idi ama bunu yakalamak şansa kalmış.
Turizm sektöründe hizmet veren yöneticilerin strese ve yoğun iş temposuna alışkın, çözüm odaklı oldukları, müşteriyi sakinleştirme ve sorunu çözüme kavuşturarak memnuniyet yaratma konusunda başarılı oldukları aşikar. Personel yönetiminde ödül ve cezayı, motivasyon arttırıcı etkinlikleri, hiyerarşik dikey emir-komuta sistemini uygulayarak kalabalık personel kitlesini idare ederek hizmet kalitesini maksimuma çıkarmayı hedeflemişlerdir. Çünkü işin devamlılığı önemlidir. Otelden memnun ayrılan ziyaretçiler, gelecek dönem için erken rezervasyonlarını garantiye almakla kalmıyor beraberinde yeni müşteriler kazandırıyor. Tatile çıkarken birçoğumuzun yaptığı şey otel yorumlarına bakmak ve eş-dost tavsiyelerini dikkate almaktır. Yani müşteri memnuniyeti ön plandadır. Peki site yönetimi yapan firmaların öncelikleri arasında müşteri memnuniyeti kaçıncı sırada yer alıyor dersiniz? Turizm kökenli yöneticilerin istihdam edilmesinin altında yatan amaç müşteri memnuniyetini yukarı çekmek midir? Birçok kurum için maalesef ki durum böyle değil. Eğer öyle olsaydı internetteki şikayet sitelerindeki yorumlara her gün onlarcası ekleniyor olmazdı değil mi? Şikayetlerin çoğunluğu yönetimin kendi bünyesinde yapıldığı büyük inşaat firmalarına ait sitelerden mi yoksa yönetim hizmetinin outsource edildiği sitelerden mi olduğuna başka bir yazıda değineceğiz.
Ancak şu bir gerçek ki sitelerde özellikle büyük sitelerde ciddi bir hoşnutsuzluk var. Çünkü konut alırken ödenen bedelin yarısı ev için ödeniyorsa diğer yarısı da sosyal imkanlar ve konforlu sorunsuz bir yaşam alanına sahip olmak için ödeniyor.